Pilih
Makanan GI Rendah
Adakah
anda memilih makanan yang berIndeks Glisemia (GI) rendah?
Indeks glisemia (GI) ialah satu ukuran secepat mana aras glukosa darah (i.e., gula darah) meningkat selepas memakan makanan tertentu. Glukosa (piawai yang ditetapkan) mempunyai indeks glisemia 100. Kesan setiap makanan terhadap aras glukosa darah berbeza-beza. Indeks glisemia menganggarkan sebanyak mana setiap gram karbohidrat tersedia (jumlah karbohidrat ditolak serat) dalam makanan menaikkan aras glukosa darah selepas memakannya, dibandingkan dengan pemakanan glukosa tulen.
Dalam kajian memerhatikan kesan
karbohidrat kepada gula dalam darah, makanan berasaskan karbohidrat
dikategorikan kepada yang rendah, pertengahan atau GI tinggi.
GI tinggi adalah makanan,
biasanya terdiri daripada karbohidrat ringkas yang cepat bertukar menjadi gula
dalam darah. Ia menyebabkan naik turun tahap gula dalam darah terlalu cepat.
Ini akan menimbulkan ketidakselesaan kepada seseorang individu di mana dia
mungkin mempunyai keinginan untuk makan dengan lebih kerap.
GI rendah adalah makanan,
biasanya diperbuat daripada karbohidrat kompleks yang lambat bertukar menjadi
gula. Makanan yang GI rendah akan membolehkan kita rasa kenyang lebih lama.
Badan kita mengambil masa yang
lebih lama untuk mencerna atau menyerap makanan GI rendah. Oleh itu meilih
makanan GI rendah adalah lebih bermanfaat untuk kesihatan kita khususnya untuk
sarapan pagi!
3 kelebihan memilih makanan GI
rendah adalah:
1. Rasa
kenyang yang lebih lama.
2. Memberi
pelepasan tenaga yang stabil dan berkekalan.
3. Pilihan
yang lebih baik bagi sesiapa yang dalam proses untuk turunkan berat badan atau
ingin kempiskan perut buncit.
Jom kita lihat contoh makanan
serta bacaan GI mereka.
Untuk lebih info boleh LIKE www.facebook.com/KelabSihatKita atau whatsapp kami @ 0162626741.
No comments:
Post a Comment